Туристически обекти и маршрути

Размер на шрифта: a |a |a|

Туристически маршрути около Копривщица

 

1. Копривщица – вр. Богдан – х. Средногорец – х. Чивира

Връх Богдан /1604 м / е включен в системата за покоряване на планинските първенци, като един от Стоте Национални Туристически Обекта. Изкачването до върха и обратно е за около 5-6 часа.Маршрутът минава по Кереков мост, срещу който е Керекова чешма – най-старата чешма в Копривщица, продължава по ул. „Петко Кълев” тясна калдъръмена уличка, която се слива с ул. „Георги Бенковски”, отвеждаща до последната къща на града.Оттам маршрутът следва около3 км почвен път, който води към Крива река. С лек завой пътят продължава срещу течението на реката за около 1 час. След това започва горска пътека,по която за около 0,30 ч. се стига до Плачкова поляна. В горния край на поляната се намира хижа Богдан, която в момента не функционира. Около 200 м в северна посока тече хайдушкият извор Плачково кладенче. То е свързано с предание за Богдан войвода и е поддържано от ловната дружина в Копривщица. Горската пътека, която води към върха за около 30 мин., минава през вековна букова гора, обявена за резерват.За около 30 мин. се стига до грамада от едри скали – Детелинова грамада. В миналото тя е била убежище на Детелин войвода и Дончо Ватаха.

На около 500 м след върха, при ясно зимно време, се открива величествена гледка към най-високите върхове на Стара планина Ботев, Купена и Вежен, както и към първенците на Рила, Пирин и Витоша.

След около 15 мин.преход от връх Богдан се стига до разклонението за хижа Средногорец и хижа Чивира, до които се стига след още около 45 мин.

Хижа Средногорец се намира в района на връх Малък Богдан /1531 м/. На 20 км южно от хижа Чивира се намира с. Старосел, където може да се посети тракийския храм. Ако се тръгне от хижа Фенера, за около 6 часа се стига да минералния курорт Хисаря. От хижа Средногорец за около 3 часа се стига до с. Богдан, където е изходния пункт на маршрута за хижата.

 


 

2.Копривщица – х. Бунтовна /през Римския мост – Кемера/

Маршрутът до хижа Бунтовна е за около 4 часа. В началото се върви по асфалтиран път около 6 км. В посока към Барикадите след около 200 м пътят се спуска към Медетски дол. От лявата страна на пътя , виещ се сред прохладна букова гора, се разкрива великолепна гледка на живописните водопади на Бъзьово дере. По самия път на юг все още личат калдъръмени плочи, за които няма данни от коя епоха са. Това е бил и стария път за Пловдив, по който са пътували нашите предци. През лятото и есента от месец юни до края на месец ноември, може да откриете вкусни гъби, които ви примамват по продължение на целия път през гората. Пътят се спуска към красива поляна, освежена от бистрата вода на Медетски дол. Там ще видите развалини от каменен мост, за които местното население вярва, че са от Римско време. Затова мястото е познато като Римския мост, въпреки че не съществува научно доказателство за това. Той носи името Кемера, което на турски език означава „кесия”.

След Римския мост маршрутът продължава с изкачване към връх Вълк /1243 м/ през местността Късо бърдо за около 1 час.От върха до хижа Бунтовна се стига също за около 1 час. На около 45 мин. от хижата по черен почвен път се стига до местността Петдесятица. По горска пътека за около 1 ч. през местността Попов гьол се стига до хижа Барикадите, която в момента не функционира. На 12 км в южна посока от хижа Бунтовна се намира изходния пункт за маршрута с. Кръстевич.

 


 

3.Копривщица – вр. Гергьовден – Каравелова поляна- вр. Поп и вр. Попадия – х. Павел Делирадев

Общото времетраене на маршрута е 3,30 ч. Маршрутът минава по левия бряг на Бяла река. Завива на ляво след последната къща и по леко възвишение продължава към местността Гергьовден, откъдето гледката над Копривщица е приказно красива. Оттам пътят се разделя на две.

Едното отклонение води до Каравелова поляна. То е по равен път през борови гори и се изминава за около 1 час. Каравелова поляна носи името на известния публицист, писател и революционер Любен Каравелов. Известната негова творба „Хубава си моя горо, миришеш на младост…” е химн на град Копривщица.

Неочаквано, по пътя за поляната ще усетите аромат на рози, примесен с аромата на свежа борова гора. В ляво от пътя е скалата, която издава този аромат. До нея тече извор със студена планинска вода.

Другото отклонение води до хижа Павел Делирадев. То е сред иглолистна гора, между двата върха Поп и Попадия.. Това място е познато като Улука /стръмно суходолие/ . Дотук маршрутът е за около 1 ч. След изкачването на пътеката, по равен почвен път , също за около 1 ч., се стига до местността Бич.Продължава се през букова гора и преминавайки през горската поляна Белотруп , за около 1,30 ч. се стига до местността Манзул, на която е разположена хижа Павел Делирадев.

В западна посока, за около 1,30 ч.се стига до летовището Панагюрски колони. Оттам в северна посока, по асфалтиран път, се стига до Златица и Пирдоп, а в южна посока до Панагюрище.

 


 

4. Копривщица – Свети Спас /параклис/ - Тракийски могили – вр. Свети Илия

Първоначално маршрутът минава по Кереков мост, продължава през местността Баркиш, в посока към местността Резервоара. По почвен път изкачващ се през свежи борови гори, за около 45 мин., се стига до Тракийските могили, които са паметник на културата. За съжаление те са разкопани от иманяри. Оттам след около 15 мин., по път, извиващ се сред иглолистна гора, с видимост към връх Богдан, връх Поп и връх Попадия вдясно, а напред в далечината се издига връх Буная /1594 м/ втория по големина връх на Средна гора. В параклиса, може да запалите свещ за здраве, а до него можете да откриете ароматни горски ягоди.

След отклонението за параклиса, пътят продължава до връх Свети Илия за около 50 мин. Под самия връх има удобно място с чешма за пикник.

На 500 м. след върха Свети Илия, пътят се разделя на две: първото отклонение е за град Клисура /отнема около 2 ч./ и за връх Белия камък, издигащ се над плитка долинка, в която лъкатуши река Чумина и където могат да се наберат червени боровинки и горски малини. От връх Белият камък се открива красива гледка към Стара планина и Карловско поле.Второто отклонение минава през местността Билото и връх Свети Атанас. По него се стига до Копривщица за около 2 часа.

 

 


5. Копривщица – вр. Свети Димитър – Войводенец – вр. Свети Лука – хайдушки кладенец – Равна поляна - Копривщица

Маршрутът започва по Догановата улица и стига до връх Свети Димитър /местността Войводенец – Събора/ за около 0,30 ч. Продължава се по почвен път през борова гора за около 1 ч. , след което през букова гора се стига до разклонение за връх Свети Лука /вдясно за около 15 мин./ и за хайдушкия кладенец /вляво за около 30 мин./ За още 30 мин. от хайдушкия кладенец се стига до Тракийските могили. След което за 10 мин.от самия кладенец се стига до вододела между Копривщица и Душанци. На юг, за около 30 мин. се стига до Равно поляна. Оттам, по равен и живописен път се стига до Копривщица. Общото време на маршрута е около 2,30 часа.

 


 

6.Копривщица – язовир Душанци

Язовирът, който е построен в горното течение на река Тополница, се намира на около 1 км североизточно от с. Душанци. До горния край на язовира може да се отиде като с автобус се стигне железопътната гара Копривщица за около 20 мин. и оттам пеша се продължи до стария черен път, който свързва Копривщица с Пирдоп. Разстоянието се изминава пеша за около половин час. Язовирът е зарибен. В околностите му има горски ягоди и малини, а през есента дренки и лешници. Там има възможност и за къмпингуване.