Новини

Успешно приключи XI Национален събор на българското народно творчество - Копривщица 2015

21.08.15

Размер на шрифта: a |a |a|
1440149220_xs.jpg

Във връзка с успешното приключване на XI Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който се проведе в дните от 7 до 9 август т.г. Министерството на културата се обърна с благодарност за оказаното съдействие към всички областни управители. В изпратеното писмо, подписано от заместник-министъра на културата Боил Банов, се казва: 

 

„Приключи XI-ият Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който премина под патронажа на г-жа Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО; отбелязана бе и 50-ата година от възникването му като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура.

 

Тази година на седемте естради в местността „Войводенец“ повече от 14 000 певци, свирачи, танцьори и разказвачи представиха своите знания и умения. В над 100-часовата програма националната експертна комисия присъди общо 743 грамоти за постижения и 416 плакета за индивидуални и групови участници, а 104 читалища бяха отличени с плакет за цялостен принос и приемственост в работата.

 

Във връзка с това изразявам своята благодарност лично към Вас и Вашия екип за отличната организация за представянето на областта по време на събора. Благодаря на кметовете на общини, които подпомогнаха участниците, за тяхната съпричастност към носителите на нематериалното културно наследство. Също така изразявам благодарност към ръководствата на народните читалища, както и на художествените ръководители за тяхната отговорност и всеотдайност за опазването на българския фолклор.

 

Приветствам и изказвам своята признателност към многобройните участници, които бяха заслужено наградени за своя упорит труд и постоянство в съхраняването на народното творчество и неговото препредаване на по-младото поколение. Надявам се, че доброто ни сътрудничество ще продължи и занапред.“

всички новини